- Osoby badane w naszej ankiecie przyznały się, że bardzo dużo jedzą lodów, piją zimne napoje, a do tego sięgają po fast foody. Dlaczego? Badani odpowiedzieli, że jest to smaczne i to "inna zróżnicowana dieta" - mówi newsrm.tv Maryla Bańkowska, coach personalny, Revitum SA i dodaje - To powoduje na jesieni zwiększoną ilość infekcji. Ponieważ organizm jest oziębiony i osłabiony.
Badanie, które zostało
przeprowadzone na grupie 368 respondentów - klientów Revitum, pokazuje, że nie
widzimy niczego złego w drobnych ustępstwach dietetycznych w czasie wypoczynku.
Zdrowej diety podczas wakacji pilnuje jedynie 38,6 proc. ankietowanych – osoby
te jednoznacznie wskazują, że nie spożywają fast foodów niezależnie od
okoliczności. Po co najczęściej sięgają pozostali? Okazuje się, że
statystycznie ulubionym szybkim posiłkiem Polaków jest… pizza (46,2 proc.).
Zaraz po niej najchętniej zajadamy się frytkami (44,8 proc.). Dużo rzadziej
sięgamy po kebaby (15,2 proc.), zapiekanki (11,7 proc.), gotowe dania (9,2
proc.), a także burgery i kanapki na ciepło (po 8,2 proc.).
Inaczej sytuacja
przedstawia się w przypadku słodyczy. Jedynie około 10 proc. Polaków deklaruje,
że niezależnie od okoliczności nie sięga po słodycze. Spośród tego typu
posiłków najczęściej wybieramy lody (55,2 proc.). Chętnie zajadamy się również
czekoladą (42,9 proc.), ciastami (37,2 proc.), a także ciastkami (22,6 proc.).
Niepokojący może wydawać się fakt, że prawie 14 proc. Polaków codziennie
spożywa tego typu produkty. Może to być niezwykle szkodliwe dla zdrowia. –
Jedzenie słodyczy może spowodować rozrost drożdżaków w jelitach. Ma je
wprawdzie każdy z nas, jednak w nadmiarze wywołują one szereg dolegliwości
takich jak wzdęcia czy też zmęczenie – ostrzega Weronika Łapińska, specjalista
z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum. – Dodatki stosowane w przemyśle
cukierniczym takie jak np. koszelina czy glutaminian sodu powodują między innymi
spadek naszej zdolności zapamiętywania – dodaje.
Jedynie 15,6 proc.
deklaruje, że niezależnie od okoliczności powinno się trzymać ustalonej diety.
Prawie 64 proc. ankietowanych uważa, że nawet jeśli zazwyczaj skrupulatnie
pilnujemy naszego jadłospisu, niekiedy możemy sobie pozwolić na drobne
ustępstwa. – Warto pamiętać, że kilka małych ustępstw szybko może się
przekształcić w nawyk żywieniowy– mówi Małgorzata Gajewczyk diet coach z
Akademii Zdrowego Żywienia we Wrocławiu – Należy więc zwracać uwagę, jak często
pozwalamy sobie na drobne przyjemności. Oczywiście, okres urlopu jako naturalny
czas rozprężenia, może powodować, że jesteśmy mniej restrykcyjni wobec
codziennych obowiązków i zasad, również tych żywieniowych. Jak zawsze jednak
istotny jest umiar i reguła złotego środka.
Ciekawie przedstawia się
również lista powodów, dla których sięgamy po dania typu fast food. Dla
największej części ankietowanych (37,5 proc.) tego typu posiłki stanowią
urozmaicenie diety, jednak aż 36,1 proc. deklaruje, że lubi ich smak.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET